Tarinani

TUNTIRATSASTAJASTA KENTTÄRATSASTAJAKSI
Kun olin neljä vuotias isäni osti meille ensimmäisen hevosemme, Camilla Darling tamman. Tämä hevonen oli täysin isäni ratsastuskäytössä, itse aloin käydä Heikki Anttisen tunneilla Niinisalon Ratsastajien tallilla. Kävin tunneilla vähintään kerran viikossa seuran hevosilla. Lempihevoseni oli Musti niminen täysiverinen.

Monen vuoden ratsastamisen jälkeen, 2004 uskaltauduin kisoihin S.A. Uusi-Jussilla ja pikku hiljaa into kilpailemiseen alkoi. Tämän hevosen kanssa kilpailin vain esteratsastuksessa 50-60cm luokkia, mutta jännitystä riitti! Tässä vaiheessa myös elämässäni oli pesäpallo, josta luovuin ratsatuksen takia. Pelasin Kankaanpään Mailassa SM-tasolla ja joukkueemme sai jopa SM-pronssia.

Ensimmäinen oma hevonen
Vuonna 2005 sain ensimmäisen oman hevoseni Piraatin. Se on 187cm korkea torinhevosruuna, joka oli vasta nelivuotias. Piraat oli todella kiltti, joten sen kanssa oli helppo päästä sisään tähän lajiin. Piraatin kanssa minua auttoi Kalle Nykänen ja hän myös valmensi meitä. Etenimme 2006 kisoihin ja tämä hevonen vei minua paljon eteenpäin. Vuodesta 2005 vuoteen 2009 mennessä oma ratsastustasoni oli noussut huimasti, esteilläkin kisasimme 50-60cm sijaan jo 100cm luokkia. Valmentajani vaihtui ja todellinen into kenttäratsastukseen syttyi, kun valmentajani Sanna Siltakorpi otti minut mukaan vuonna 2008 kansainvälisiin kenttäkisoihin hevosenhoitajaksi TET- harjoitteluun. Sain nähdä minkälaista kenttäratsastus on Saksassa ja Puolassa, kun kisataan jo kansainvälisellä tasolla. Tuon reissun jälkeen tiesin, että haluan itse jonain päivänä olla kansainvälisellä maastoradalla ja tuntea sen tunteen, kun tulen maaliin radalta.

Päätöksien aika
Vuonna 2008 tuli päätös myydä Piraat ja etsiä kenttäratsastukseen sopiva hevonen. Löysimme valmentajani kanssa Ruotsista vuonna 2001 syntyneen Desert Rockin eli Rockyn. Hevonen tuntui sopivalta, sillä se oli kisannut hieman kenttäratsastuksessa jo aikaisempina vuosina. Piraat löysi uuden kodin tammikuussa 2009 Vesilahdelta, joten uudelle hevoselle vapautui karsina ja se pääsi luoksemme Suomeen.
Rockyn kanssa alku oli aika vaikeaa. Tipuin siltä pahasti ja käteni jouduttiin leikkaamaan ja sinne laitettiin metallilevy sekä yhdeksän ruuvia. Tämän tapahtuman takia minulle sanottiin, ettei varmaankaan tule olemaan mahdollista, että voisin kisata SM-kisat heinäkuussa 2009. Sain käden kuitenkin nopeasti ratsastuskuntoon ja pääsimme aloittamaan kauden hyvin jo toukokuussa. Sitten heinäkuun juniorien SM- kisoissa olimme pronssilla, joka oli aika yllätys, koska treenaaminen käden kanssa oli välillä hankalaa.

Kansainväliset kilpakentät kutsuvat
Vuonna 2010 Rockyn kanssa työskentely lähti todella käyntiin. Pääsimme kisaamaan kansainvälisellä tasolla, osallistumaan PBM- ja SM-kisoihin ja voitimme nuorten SM-kultaa sekä saimme joukkuepronssia PBM- kisoista.Vuonna 2010 minulle tuli toinen hevonen, 6-vuotias Grace Glenwood eli Kerttu. Sen löysin myös valmentajani Sanna Siltakorven kautta. Sen kanssa oli alussa myös aika hankalaa, sillä se ei osannut oikein käyttäytyä ratsastettaessa. Se vain hyppi pystyyn ja yritti viedä ratsastajaa. Ruotsin kisamatkalla huhtikuussa oli myös paljon ongelmia, mutta viimeiset kisat menivät hyvin ja otimme toisen sijan luokassamme. Kertun kanssa olen myös päässyt kisaamaan paljon enemmän esteitä ja edennyt 135cm luokkiin.
Ratsastusurani aikana olen oppinut, että mitään ei saa ilmaiseksi ja töitä pitää tehdä. Mutta mikään ei ole palkitsevampaa kuin onnistua hevosen kanssa, jolla on tehnyt paljon töitä!Euroopan Mestaruuskisat 2011
Vuosi 2011 oli todella hieno vuosi minulle. Vaikka alkukaudesta sairastin paljon ja valmistelu jäi huonoksi, lähti kausi liikkeelle varsin hyvin. Sain sijoituksia kansallisista luokista jo alkukaudesta, jonka jälkeen lähdinkin treenaamaan ja työskentelemään Saksaan K&M Sportpferdelle. Siellä oloaikanani kisasin PBM-kilpailut ollen henkilökohtaisesti neljäs, CIC* luokassa yhdeksäs ja voittamalla joukkuekultaa! Sain myös sijoitukset kahdesta kansainvälisen tason 1* luokasta. Tällä pohjalla meidät päätettiin lähettää edustamaan Suomea junioreiden EM-kisoihin Portugaliin.
Portugalissa sain parhaan koulutuloksen siihen mennessä kv-kisauraani, maastosta erikoispalkinnon parhaasta maastosta ja rataesteillä harmittavat 5 pudotusta. Mutta hienosti kokonaistulokseksi ensimmäisistä EM-kisoista -70 ja 25. sija! Uusi hevonen
Palatessani Suomeen, matkalta tarttui mukaan 5-vuotias tamma Sweet Susie. Se oli varsin kokematon tapaus, mutta luulen, että hyvä siitä tulee! Harmikseni muutaman viikon kotona olon jälkeen mursin käteni, joten ratsastustaukoahan siitä tuli. Mutta uudella innolla kohti talvea ja treenejä!Ylioppilas Lotta Välimäki
Suoritin lukioni kolmessa vuodessa kuten muutkin, vaikka minulla olikin hurja määrä poissaoloja kisojen ja treenimatkojen takia. 


Kohti Saksaa ja uusia haasteita
Suuntasin huhtikuussa 2012 kohti Saksaa hevosteni kanssa. Matkan tarkoituksena on treenata ja kisata omilla hevosillani. Sweet Susie oli jo siinä kunnossa, että se pystyi aloittamaan kisauransa heti ikäluokkansa kisoista. Susie ehti tehdä vain muutamia kisoja kaudella 2012 hammasongelmien takia, mutta eteni silti hienosti avoimiin 120cm luokkiin. Grace Glenwood teki kaudella ensimmäisen kv-starttinsa ja muutaman muun 1* kenttäkisan. Rockyn loukkaantumisen takia kenttäkisat jäivät vähäisiksi, mutta ehdin kuitenkin starttaamaan Keravalla senioreiden SM-kisassa päätyen lopputuloksissa kuudenneksi.

Surkeiden sattumusten sarja
Talvi lähti käyntiin hyvin ja ehdin treenata Nykäsen Kallen silmän alla. Hevoset rupesivat liikkumaan hyvin ja into seuraavaa kautta varten kohosi koko ajan. Pääsin estepuolelle A-kehitysrenkaaseen ja ehdin käydä yhdellä leirillä. Sen jälkeen olin itse kolarissa, jonka seurauksena minulle tuli ratsastustaukoa. Leikattu käsi alkoi vaivata kaiken muun päälle ja sen takia jouduin jättämään kenttäkatsastukset väliin. Samana päivänä, kun olin saamassa tuomiota kädestäni, Susie sai potkun tarhassa jalkaansa. Susie joutui koppihoitoon ja samalla päätin keskittyä 110% Susien hoitoon, joten jouduin luopumaan liiton valmennuspaikastani.

Toivotaan, että kausi 2013 menee suunnitelmien mukaan ja pääsen kisaamaan isompia kisoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti